Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

Εκτός των F-35 η Τουρκία – Άδικη ενέργεια λέει η Άγκυρα – Ανησυχία στο ΝΑΤΟ, νέα δεδομένα σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο

Εκτός των F-35 η Τουρκία – Άδικη ενέργεια λέει η Άγκυρα – Ανησυχία στο ΝΑΤΟ, νέα δεδομένα σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο
Ερωτηματικό τι είδους επιπτώσεις θα υπάρξουν σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο από το νέο επεισόδιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Τουρκίας με αφορμή την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 400 καθώς η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως έως τον Μάρτιο του 2020 θα έχει τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F – 35.H εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα ηχηρό «χτύπημα» στις ήδη προβληματικές αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ερώτημα είναι τι είδους επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσουν τα νέα αυτά δεδομένα στις ευαίσθητες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου η τουρκική προκλητικότητα είναι «στο κόκκινο» εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη του αντίδραση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για μια άδικη και λανθασμένη απόφαση, για ένα μονομερές μέτρο από την πλευρά της Ουάσινγκτον που θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας ζητούσε από τον Αμερικανό ομόλογο του Mike Pompeo, πέρα από μια καθαρή στήριξη στην προκλητικότητα της Άγκυρας, να υπάρξει και απευθείας επικοινωνία Αθήνας - Ουάσινγκτον.

Τέλος η Τουρκία από το πρόγραμμα των F -35 έως τον Μάρτιο του 2020

Έως το Μάρτιο του 2020 αναμένεται να έχει τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F35 ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ellen Lord, η οποία εκτίμησε ότι η Τουρκία θα χάσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο κομμάτι της συμπαραγωγής που της είχε ανατεθεί.
Η Lord διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.
Σημειώνεται πως η Τουρκία είχε αναλάβει την παραγωγή 900 και πλέον εξαρτημάτων του μαχητικού F-35, η οποία όπως έγινε γνωστό θα μεταφερθεί σε πρώτη φάση σε αμερικανικές μονάδες και κατόπιν θα κατανεμηθεί σε διεθνείς προμηθευτές.
Όσον αφορά τη μονάδα παραγωγής και συντήρησης κινητήρων που βρίσκεται στην Τουρκία, η Lord είπε ότι δύο ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ήδη εμπλέκονται στο πρόγραμμα μπορούν να καλύψουν το κενό, εκτιμώντας πως η τροποποίηση της αλυσίδας παραγωγής θα κοστίσει στις ΗΠΑ από 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια ενώ υποστήριξε ότι το Πεντάγωνο ενημερώνει τους Τούρκους πιλότους και μηχανικούς που είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στο F-35 ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις 31 Ιουλίου.
Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα για το εάν η Τουρκία θα αποζημιωθεί για τα περισσότερα από 100 F-35 που έχει παραγγείλει ή δηλώσει πως προτίθεται να αποκτήσει.
«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020» υπογράμμισε η Lord, η οποία δεν απάντησε στο εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εάν δεν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
«Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια» είπε από την πλευρά του ο David Trachtenberg αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.

Πεντάγωνο: Μεμονωμένη αντίδραση, παραμένουμε σύμμαχοι

Αυτό το μήνυμα άλλωστε επιχείρησε να στείλει το Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας πως η αποβολή της Τουρκίας από το F-35 δεν ισοδυναμεί με ευρύτερη υποβάθμιση της διμερούς συνεργασίας ή εταιρικής σχέσης.
Σε  δηλώσεις του ο David Trachtenberg αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε πως η συνεργασία σε επίπεδο ένοπλων δυνάμεων είναι πολύ στενή κι ότι Άγκυρα αποτελεί αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ επί δεκαετίες.
Διευκρίνισε πως η αποπομπή από το πρόγραμμα F-35 συνιστά μεμονωμένη αντίδραση στην συγκεκριμένη επιλογή της Τουρκίας να αποκτήσει αντιαεροπορικό σύστημα που θέτει σε κίνδυνο τα τεχνικά μυστικά του F-35.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό πως κανείς από τους δύο αξιωματούχους δεν έκανε κάποιου είδους αναφορά για οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S – 400 όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία παραπέμποντας στο State Department.
Νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F – 35.
«Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονταν ενεργά με την Τουρκία για την παροχή λύσεων εναέριας άμυνας για να καλύψουν τις νόμιμες ανάγκες της αεροπορικής άμυνας και αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσφορές για να μετακινήσει την Τουρκία στο μπροστινό μέρος της γραμμής για να λάβει το σύστημα αεράμυνας PATRIOT.
Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να απομακρυνθούν από τα ρωσικά συστήματα.
Αυτό θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαλειτουργικότητα με τη Συμμαχία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν τις στρατηγικές μας σχέσεις με την Τουρκία.
Ως συμμάχοι του ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα F-35.
Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που οφείλονται στην παρουσία του συστήματος S-400 στην Τουρκία.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Άδικη και λανθασμένη απόφαση

Όπως ήταν αναμενόμενο η αντίδραση της Τουρκίας ήταν έντονη με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για μια άδικη και λανθασμένη απόφαση και να καλεί τις ΗΠΑ να τη διορθώσουν άμεσα.
«Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (...).
Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι το σύστημα των S – 400 θέτει σε κίνδυνο ευαίσθητες πληροφορίες για την τεχνολογία των F – 35.
Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ για προκατειλημμένες αποφάσεις και για έλλειψη επιθυμίας να βρεθεί μια λύση με καλή πίστη και προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία – Κακή η απόφαση αγοράς των S – 400

Την θέση ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ παρά την απόφαση της να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S – 400 διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος πάντως χαρακτήρισε μη καλή την απόφαση της Άγκυρας μια και δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση.
Όπως είπε ο Stoltenberg, η Τουρκία μπορεί ακόμα να είναι μέρος του ενιαίου δικτύου αεράμυνας, ακόμα και αν οι S – 400 αποκλείονται από το δίκτυο.
«Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.
Όσο το θέμα αυτό δεν λύνεται, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες» υποστήριξε ο Stoltenberg σε μια προσπάθεια να στείλει ένα ισορροπημένο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία αποτελεί και τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ.
Άλλωστε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump θέλησε και παρά την ανακοίνωση της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F35, να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στην Άγκυρα, καθώς δεν επέβαλλε κυρώσεις όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.
Πάντως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι δεν ήταν καλή η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S - 400 και ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

State Department: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο

Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια.
Σε ανακοίνωση του το State Department χαρακτηρίζει τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ ως επιβεβαίωση της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Όπως αναφέρεται, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για να ενισχύσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί πάνω σε βασικούς τομείς της διμερούς συνεργασίας, το πλαίσιο των οποίων είχε καθοριστεί στον εναρκτήριο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ.
Ο Pompeo τόνισε την ισχυρή διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σημειώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση ενεργειακών έργων που ενισχύουν την επέκταση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας.
Παράλληλα οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών και συμφώνησαν να συνεχίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε βασικούς τομείς από τον Στρατηγικό Διάλογο τον Δεκεμβρίου του 2018.

Καθαρή στήριξη και απευθείας γραμμή με την Ουάσινγκτον ζήτησε ο Δένδιας

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση δήλωσε ευτυχής που μία από τις πρώτες του συναντήσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν με τον κ Pompeo και τόνισε ότι είναι καλό να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε στην ήδη στενή σχέση των δύο χωρών.
«Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και για την εμβάθυνση του διαλόγου αυτού» είπε ο κ. Δένδιας ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ότι νωρίτερα είχε ήδη προσκαλέσει τον κ. Pompeo να επισκεφθεί την Αθήνα για τη δεύτερη φάση του διαλόγου, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιθανό να συμβεί εντός του φθινοπώρου.
Στη συζήτησή τους σημειώθηκαν οι θετικές προοπτικές για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ και Αιγύπτου, ενώ σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας τόσο έναντι της Κύπρου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν «μια πιο ξεκάθαρη θέση, μία καθαρή στήριξη» στα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ήταν η απάντηση που πήρε από τον κ Pompeo για αυτό το ζήτημα, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μία καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».

www.bankingnews.gr