Γράφει ο
Κώστας Μαρδάς


28 IOΥΛΙΟΥ 1959: Επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή  γίνεται δεκτή καταρχήν η αίτηση της Ελλάδας για σύνδεσή της με την ΕΟΚ.
28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 :Τη θέση ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν μια «πολιτική απόφαση» και πως η συζητούμενη στο παρελθόν αποχώρηση της χώρας από το ευρώ θα ήταν «πολύ επικίνδυνη», διατύπωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , Έβαλντ Νοβότνι. «Από τη στιγμή που η Ελλάδα βρισκόταν στο ευρώ, θα ήταν κατόπιν πολύ επικίνδυνο να εξέλθει από αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες χώρες».

Oποιος διαβάσει προσεκτικά όλο το βιβλίο « H τελευταία μπλόφα», των δημοσιογράφων Βαρβιτσιώτη – Δενδρινού ( και όχι όπως ερμηνεύονται προπαγανδιστικά κάποια σημεία του από τους τίτλους εφημερίδων , σάϊτ και καναλιών ), θα δει ότι δεν υπήρξε ποτέ, σε κανένα όργανο αποφάσεων της Ε.Ε., σχέδιο αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη… Πολύ περισσότερο δεν υπήρξε προγραμματισμός αποπομπής της χώρας μας από την Ε.Ε.
Πράγματι, υπήρξε σχέδιο Grexit συντεταγμένο από τον Σόϊμπλε ήδη από το 2011, όταν ο ΓΑΠ κάλεσε τον φίλο του Βαρουφάκη να του υποβάλλει μια πρόταση, κατά πόσο θα ήταν ενδεδειγμένη η αποχώρηση από το ευρώ, με παράλληλη στάση πληρωμών. Αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου το απέρριψε ως ριψοκίνδυνο.

Βέβαια, το σχέδιο Σόϊμπλε ανεσύρθη ξανά το 2015, όταν ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Ο οποίος άφηνε να εννοηθεί – για λόγους διαπραγματευτικούς, ως πολιτικά αφελής που ήταν – ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ε, με αυτούς τους λεονταρίστικους υπαινιγμούς, αναμενόμενο ήταν ο Σόϊμπλε να λάβει τα μέτρα του . Για τόσο… ηλίθιο τον είχε ο Αλέξης;
Αλλά το σχέδιο αυτό, πάλι ήταν εθελοντικό, κατά δήλωση του ίδιου του Σόϊμπλε σε συνέντευξή του στον Παπαχελά , το 2017 . Δηλαδή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε οτι απαιτούσε τη συναίνεση της Ελλάδας, με αντάλλαγμα δωρεάν χρηματοδότηση 50 δις και βοήθεια για εισαγωγές φαρμάκων, καυσίμων τροφίμων. Και με δυνατότητα επανόδου σε πέντε χρόνια, εφόσον η Ελλάδα αποκτούσε την περιλάλητη… ανταγωνιστικότητά της.
Άλλη μια τρανή απόδειξη της συναινετικής εξόδου αποτελεί και η πρόσφατη συνέντευξη Σαμαρά στους Πορτοσάλτε- Τέλογλου στον ΣΚΑΊ, όπου ο Αντώνης Σαμαράς αφηγήθηκε την τετ α τετ συνομιλία του με την Μέρκελ στο γραφείο της Καγκελαρίου, μόλις ανέλαβε Πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2012, οπότε – όπως ήταν καθιερωμένο- πήγε να προσκυνήσει την θεία Ανγκέλα… Η οποία του πρότεινε ( συμφωνημένη ) έξοδο. Οπότε ο Σαμαράς της το ξέκοψε λέγοντας : “Δεν το συζητώ καν!”.
 Και… «η κουβέντα σταμάτησε εκεί», όπως χαρακτηριστικά αφηγήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην αντιμνημονιακός …
Στο βιβλίο μου ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, παραθέτω πληθώρα στρατηγικών στοιχείων , αναλύσεων και εγγράφων, για τη χρήση των αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή, που βάρυναν στην παρέμβαση Ομπάμα προς Μέρκελ να βάλει στο συρτάρι το οποιοδήποτε σχέδιο Σόϊμπλε , προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα, που τότε ήταν χρήσιμο στρατηγικό οικόπεδο στον πόλεμο κατά της Λιβύης το 2011, καθώς η Σούδα αποτέλεσε Βάση εξόρμησης Γαλλικών Μιράζ και Μιράζ του Κατάρ κατά του δικτάτορα Καντάφι με καθημερινούς βομβαρδισμούς επί οκτώ ολόκληρους μήνες.(Από Μάρτιο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2011 ) . Και με συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών ιπτάμενων ραντάρ ελληνικών πληρωμάτων που εντόπιζαν εναέριους και θαλάσσιους στόχους.
Ένα τέτοιο, τύπου Εμπραέρ συμμετείχε επί καθημερινής βάσεως στην επιχείρηση κατά του… αντιιμπεριαλιστή άραβα δικτάτορα , ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκινητοπομπή από την κρυψώνα του και χτυπήθηκε από μαχητικά επιτήρησης τη ζώνης μη πτήσεων που επέβαλαν οι Αμερικάνοι μέσω του ΟΗΕ. Θυμίζω ότι ο επικίνδυνος για τα συμφέροντα της Δύσης Καντάφι κρύφτηκε σε διπλανό αγωγό, όπου εντοπίστηκε και εκτελέσθηκε με ανασκολοπισμό από τους αντάρτες του …δυτικού πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης! .. Οι Βάσεις είχαν πράξει το καθήκον τους, κάτι που θα ήταν αβέβαιο αν η Ελλάδα κατέρρεε από μια βίαη εκδίωξη …
Επιμύθιο: Τελικά ,με τον ένα ή τον άλλον τρόπο …όλοι μπλόφαραν!.. Το γενικό συμπέρασμα είναι οτι ο κίνδυνος Grexit αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να φανεί ο τυχοδιωκτισμός και η αφέλεια Τσίπρα… Αλλά χρησιμοποιήθηκε και από τον Τσίπρα για να τρομοκρατηθεί ο λαός του ΟΧΙ ! Ώστε να συγχωρήσει στον άπειρο Αλέξη την υπογραφή του τρίτου «νεοφιλελεύθερου» μνημονίου που διαρκεί …100 χρόνια… μέσω του ελεγχόμενου από τις Βρυξέλλες υπερταμείου . Υπερταμείου το οποίο αντιστοιχεί με μια τεράστια Βάση επιβολής των δανειστών επί της δημόσιας περιουσίας!..
Και όλα αυτά επί… «Αριστεράς» που ήταν κατά των Βάσεων!..