Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019

Liberation: Την Κυριακή (7/7) κλείνει η παρένθεση Τσίπρα - Οι εκλογές έχουν γεύση στάχτης

Liberation: Την Κυριακή (7/7) κλείνει η παρένθεση Τσίπρα - Οι εκλογές έχουν γεύση στάχτης
Οι άνθρωποι δεν έχουν ξεχάσει την τραγωδία που αποκρυσταλλώνεται ως συσσωρευμένη απογοήτευση γύρω από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
«Την Κυριακή (7/7) κλείνει η παρένθεση Τσίπρα» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Liberation η οποία σε δημοσίευμα της για τις ελληνικέ εκλογές εκτιμά ότι «οι Εκλογές έχουν γεύση στάχτης» αναφερόμενη στην τραγωδία στο Μάτι.
Η αριστερή εφημερίδα σημειώνει ότι «η καταστροφή στο Μάτι και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση σημάδεψε τον Τσίπρα».
Το ρεπορτάζ συνοδεύεται και από φωτογραφία του πρωθυπουργού στον τόπο της τραγωδίας όπου συγχαίρει τους πυροσβέστες για τις προσπάθειες τους ενώ σχολιάζει με καυστικό τρόπο τις διακοπές του πρωθυπουργού με το γιοτ της οικογένειας Παναγοπούλου.
«Οι άνθρωποι δεν έχουν ξεχάσει την τραγωδία που αποκρυσταλλώνεται ως συσσωρευμένη απογοήτευση γύρω από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Απογοήτευση που αναμένεται να εκφραστεί στις εκλογές της Κυριακής κλείνοντας την παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ, του πρώτου αριστερού κόμματος που βρέθηκε στην εξουσία», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Η τραγωδία στο Μάτι δεν ξεχνιέται

«Πρόκειται για ένα όραμα του σκότους, για μια πόλη-φάντασμα: τα πάντα είναι μαύρα, από το έδαφος έως τους κορμούς δέντρων, και τα ερείπια των σπιτιών απανθρακωμένα. Δεν υπάρχουν πλέον πολλοί άνθρωποι και εκείνοι που εξακολουθούν να μένουν εκεί, αρνούνται να μιλήσουν στα ΜΜΕ:
«Έχει περάσει ένας χρόνος μαρτυρίου και τίποτα δεν έχει αλλάξει», λέει ένας κάτοικος.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ρήμαξε στις 23 Ιουλίου του 2018 το μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο, περίπου σαράντα χιλιόμετρα από την Αθήνα, το τοπίο εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια της τραγωδίας: είναι η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδος».
« Μέσα σε λίγες ώρες, σε αυτό το παραθεριστικό θέρετρο της μεσαίας τάξης, 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους... κάηκαν ζωντανοί.
Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ηλικιωμένοι και παιδιά: οι παππούδες είχαν πάει διακοπές με τα εγγόνια τους. Ένα χρόνο αργότερα, το Μάτι παραμένει μία εθνική πληγή. Και το όνομα αυτού του τόπου βρισκόταν συχνά στις συζητήσεις της εκλογικής εκστρατείας».

Ο Τσίπρας μετά από πέντε χρόνια λιτότητας

«Την Κυριακή, οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν. Πολλοί για να απορρίψουν, να τιμωρήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε κάκιστη διαχείριση της καταστροφής. Αναγνωρίζοντας την έκταση της τραγωδίας πολύ αργά, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των θανάτων.Χωρίς να λάβει υπόψη του τις πραγματικές διαστάσεις της τραγωδίας, δεν έλαβε τις σωστές αποφάσεις που θα επέτρεπαν στους πυροσβέστες και την αστυνομία να ενεργήσουν πιο γρήγορα. Και, πολλαπλασιάζοντας τις ψευδείς υποσχέσεις για την ανασυγκρότηση, την αποζημίωση των θυμάτων ή ακόμα και τη βοήθεια
«Σε αυτές τις εκλογές, ο νυν πρωθυπουργός είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χάσει και επίσης θα τελειώσει μια εποχή: Τον Ιανουάριο του 2015, εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα...
Οι Έλληνες, που καταστράφηκαν από την πενταετή λιτότητα, τον υποστήριξαν με ενθουσιασμό. Τέσσερα χρόνια αργότερα, όπως οι στάχτες που καλύπτουν το Μάτι, οι υποσχέσεις του για μια ριζική αλλαγή αναδύονται σαν καπνός.

Διακοπές στο γιοτ της οικογένειας Παναγοπούλου

Από το Μάτι, ο Τσίπρας έσπευσε να ρίξει την ευθύνη στην κατάσταση που κληρονόμησε... Αλλά γιατί χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης αυτού του θέρετρου με τις παράνομες κατοικίες; Λίγες μέρες μετά την τραγωδία, οι φωτογραφίες του Τσίπρα και της οικογένειάς του που έκαναν διακοπές στο θαυμάσιο γιοτ του συζύγου ενός εκ των συνεργατών του θα έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα. Και εξίσου συμβολικό ο αριστερός πρωθυπουργός, ο μόνος που έχει εκλεγεί στην Ελλάδα, χαλάρωνε με τους πλούσιους φίλους του όταν η μεσαία τάξη αποδεκατιζόταν στο Μάτι θρηνώντας ανθρώπινες ζωές.
Οσο για την λιτότητα που πλήττει τους Ελληνες τα τελευταία 9 χρόνια η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «η λιτότητα, όχι μόνο δεν τερματίστηκε, αλλά διπλασιάστηκε. Αυτή η αρχική προδοσία δεν θα συγχωρηθεί ποτέ».
tsipras-liberation_main01

www.bankingnews.gr