Θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση: το χειρότερο σενάριο, στο οποίο κανένας δεν πίστευε οδεύει ολοταχώς στο ραντεβού με την πραγματικότητα. Η Τουρκία φαίνεται ότι θα αποκτήσει και S-400 και F-35! Οι εκτιμήσεις που γίνονται από σοβαρά και μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού αναφέρουν ότι οι κυρώσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να “πονέσουν” τον Ερντογάν. Η “επιχειρηματική” λογική του Τραμπ φαίνεται να επικρατεί απ΄ αυτή των “γερακιών” του Πενταγώνου και των διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Bloomberg γράφει:
Οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που πιθανότατα θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, εκτιμάται ότι θα ΄χουν ελάχιστο αντίκτυπο και γι΄ αυτό δύσκολα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα..
«Μεσοπρόθεσμα, δεν θα επηρεάσουν την αξιοπιστία της Τουρκίας, στην πολιτική επιτοκίων», δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής στρατηγικής μετοχικού κεφαλαίου στην Tellimer, επενδυτική τράπεζα επικεντρωμένη στις αναδυόμενες αγορές. “Μακροπρόθεσμα, η Τουρκία παραμένει βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενάντια στο Ιράν και τη Ρωσία”, προσθέτει. Πόσο μακροπρόθεσμα δεν διευκρινίζει, αφού αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν είναι εξαιρετικές.
Υπάρχουν και χειρότερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται “οι “κυρώσεις” θα είναι τόσο ασήμαντες ώστε “οι επενδυτές πιθανότατα δεν θα αντιδράσουν τόσο αρνητικά όσο αντέδρασαν με την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας Murat Cetinkaya πριν μερικές ημέρες”, προσθέτει ο Malik.
Η τουρκική λίρα είναι το πιο ασταθές νόμισμα του κόσμου φέτος και έχει μειωθεί κατά 7,6% έναντι του δολαρίου.
Φαίνεται ότι ο Τραμπ δεν είναι διατεθειμένος να πιέσει άλλο τον “σύμμαχο” Ταγίπ Ερντογάν.
Και τώρα τι κάνουμε; Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι εύλογο και η απάντησή του αναζητά επιτακτική απάντηση. Η Τουρκία έχει αρχίσει να παραλαμβάνει S-400 και όπως όλα δείχνουν πια , σύντομα στα αεροδρόμια της θα ΄χει και F-35. Από τη στιγμή που αυτά θα προσγειωθούν στην Τουρκία, δεν σημαίνει ότι άμεσα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά. Οι Ισραηλινοί χρειάστηκαν περίπου ένα χρόνο.
Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Θα παραμείνει στον εκσυγχρονισμό των F-16 που με βάση τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί τι 2028; Θα συνεχίζει να πετά λεφτά από το παράθυρο όπως φαίνεται για αμφιβόλου ποιότητας μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ;
Μήπως είναι ώρα για ριζική αλλαγή στον εξοπλιστικό σχεδιασμό, όπως είχε προτείνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης από την εποχή που ήταν Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά δεν εισακούστηκε; Μήπως πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας για το πως θα αντιμετωπίσουμε τις εντελώς νέες και σύγχρονες απειλές που σύντομα θα “μπουν” στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο;
Τι δήλωσε ο Ερντογάν για τις κυρώσεις
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη, μετέδωσε  το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.
«Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.
Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.