Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019

Οι Ρώσοι έβγαλαν την Ελλάδα από τη διαδρομή του Turkish Stream: Σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (Δ) και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Α) κάνουν δηλώσεις κατά την διάρκεια της τελετής για την ολοκλήρωση του θαλάσσιου μέρους του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, στην Κωνσταντινούπολη, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu Agency/Cem ksz


Την απόφασή να μην περάσει από την Ελλάδα η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ αμέσως μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής ρωσοτουρκικής επιτροπής.


«Η δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας Σερβίας. Στη Βουλγαρία απευθείας» δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα αρχίσει να λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου του 2020.
Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά της Τουρκίας με φυσικό αέριο, ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως δυνητικές αγορές η Gazprom βλέπει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία.
Η ισχύς της κάθε διακλάδωσης ετησίως είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ