Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

Απειλές πολέμου - Akar: Έτοιμοι να επέμβουμε στην Κύπρο - Παναγιωτόπουλος: Απάντηση αν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο

Απειλές πολέμου -  Akar: Έτοιμοι να επέμβουμε στην Κύπρο - Παναγιωτόπουλος: Απάντηση αν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο
Πάντως και οι δύο υπουργοί Άμυνας επικαλούνται το διεθνές δίκαιο προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών
Τις λεπτές και ρευστές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου αναδεικνύει η ανταλλαγή «πυρών» και απειλών σε λεκτικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και συγκεκριμένα μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, οι οποίοι σπεύδουν να σημειώσουν πως σε περίπτωση που απειληθούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών τους είναι έτοιμες να επέμβουν για να τα υπερασπίσουν.
Και μπορεί τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος όσο και ο Τούρκος ομόλογος του Hulusi Akar να υποστηρίζουν πως υπάρχει πρόθεση καλής συνεργασίας και διαλόγου έτσι ώστε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο να βρεθούν λύσεις με αμοιβαίο όφελος, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναντίληψη ούτε για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ούτε βέβαια για τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Παναγιωτόπουλος: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο

Ενδεικτική είναι άλλωστε η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος υποστήριξε πως σε περίπτωση που οι Τούρκοι προχωρήσουν σε έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα δημοσίευμα ανέφερε πως η Άγκυρα σχεδιάζει να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή που εκτείνεται νότια της Ρόδου και φτάνει μέχρι πέρα από το Καστελόριζο στα τέλη Αυγούστου.
«Θα πρέπει να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου, με στόχο το αμοιβαίο κέρδος» υποστήριξε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πάντως έσπευσε να υποστηρίξει ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και αυτό είναι προτεραιότητα».
Ερωτηθείς για τις παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών, ο κ.Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι ισοδυναμούν με πράξεις κατεδάφισης εμπιστοσύνης ενώ σχετικά με την προκλητική πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «οι Τούρκοι αισθάνονται στριμωγμένοι και ανασφαλείς».
«Στρατιωτικά βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με την Τουρκία, όσο παράδοξο κι εάν ακούγεται αυτό.
Η Ελλάδα έχει μόνο να προσφέρει.
Να προσφέρει την εμπέδωση συναισθήματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι «οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ συνιστούν από μέρους της Τουρκίας κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και κατ' επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Akar: Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε στην Κύπρο, όπως το 1974 εάν χρειαστεί

Και ενώ Ελλάδα και ΕΕ κάνουν λόγο για παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar διαμηνύει ότι είναι εθνικό δικαίωμα της Τουρκίας οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, ότι αυτές θα συνεχιστούν και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επέμβει στην Κύπρο, όπως έπραξε το 1974, σε περίπτωση που καταπατηθούν τα δικαιώματα της στην Κύπρο.
Όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, ο Akar είπε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα επέμβασης με βάση τη συνθήκη των εγγυήσεων, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς πως οι εγγυήσεις είναι απολύτως αναχρονιστικές.
«Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές.
Δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια αποδυνάμωσης ή διαστρέβλωσης του καθεστώτος των εγγυήσεων, που διατηρεί η Τουρκία, με τη χρήση διαφορετικών εκφράσεων ή ορισμών.
Είναι μάταιη αυτή η προσπάθεια.
Η Τουρκία, η Τουρκική Δημοκρατία είναι ο εγγυητής της ΤΔΒΚ στο νησί και όπως χθες, έτσι και σήμερα θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο» είπε ο Akar, υποστηρίζοντας πως με τον ίδιο τρόπο που σκέφτηκαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πριν από 45 χρόνια και προστάτευσαν τους Τ/Κ, έτσι θα ενεργήσουν και σήμερα αν υπάρξει ξανά ανάγκη.
«Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο που σκέφτηκαν πριν από 45 χρόνια, με τον ίδιο τρόπο που υλοποίησαν τα σχέδιά τους, με τον ίδιο τρόπου που αισθάνθηκαν, αρνούμενοι να αποδεχτούν τον πόνο των αδελφών μας στην Κύπρο και να μείνουν σιωπηλοί στις αδικίες και γι’ αυτό εκτέλεσαν την Ειρηνευτική Επιχείρηση, έτσι και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα, με τις ίδιες σκέψεις συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις με κάθε λεπτομέρεια, καθώς και τον πόνο των αδελφών μας στην Κύπρο, να συμπάσχουμε μαζί τους στα προβλήματα και στα ζητήματά τους.
Γι’ αυτό να μην έχει κανείς αμφιβολία για την αποφασιστικότητά μας και να μην υπολογίζει λανθασμένα ότι δεν θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ.
Με λίγα λόγια ό,τι σκεφτόμασταν χθες, σκεφτόμαστε και σήμερα και προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα γεγονότα προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο, τα δικαιώματα του τ/κ λαού.
Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» τόνισε ο Akar.

Οι δραστηριότητες μας στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν – Είναι εθνικό μας δικαίωμα

Όσον αφορά την προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ο Akar διεμήνυσε πως θα συνεχιστεί κανονικά.
«Οι δραστηριότητές μας εντός των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας τόσο της χώρας μας όσο και της ΤΔΒΚ συνεχίζονται αδιαλείπτως και ανελλιπώς και θα συνεχιστούν, όπως έχουν σχεδιαστεί.
Είναι ένα δικαίωμά μας που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, είναι εθνικό μας δικαίωμα…
Κι αυτό δεν έχει δικαίωμα να το αλλάξει κανείς.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να φέρουμε εις πέρας όλα όσα έχουμε σχεδιάσει» τόνισε ο Akar, αναφέροντας πως «η Τουρκία υποστηρίζει ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο, η προάσπιση των ισότιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων και ο δίκαιος διαμοιρασμός των πηγών ενέργειας πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης όλων των παράκτιων χωρών».

Επιθυμούμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα

Όσον αφορά το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Akar υποστήριξε ότι επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
«Όσον αφορά στα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο, την Κύπρο είμαστε υπέρ της επίλυσής τους μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαιότητας με την καινούρια κυβέρνηση που συστήθηκε στην Ελλάδα.
Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ό,τι κάνουμε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.
Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, θα ήταν λογικό, θετικό και χρήσιμο να σκεφτούμε ‘τί μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί’ και να εργαστούμε στο πώς θα δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Έχουμε λάβει πολλές πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσεων σε όλα τα προβλήματα» είπε ο Akar προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αποτελούν εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στο ψευδοκράτος και καλό θα ήταν να μην προσπαθήσει κανείς να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, η οποία όπως είπε, θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των Τουρκοκυπρίων χωρίς να γίνει καμία υποχώρηση.

www.bankingnews.gr