Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019

Κλιμακώνει σε όλα τα μέτωπα ο Ερντογάν - Κυπριακή ΑΟΖ, Καστελλόριζο και Συρία

Κλιμακώνει σε όλα τα μέτωπα ο Ερντογάν - Κυπριακή ΑΟΖ, Καστελλόριζο και Συρία, Νεφέλη ΛυγερούΝεφέλη Λυγερού
Τα πράγματα όσο πάνε περιπλέκονται με την Τουρκία. Το τελευταίο επεισόδιο σε μία σειρά προκλήσεων και παραβιάσεων είναι ο χάρτης που εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται νότια από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο, μέχρι και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το είχε πρωτοπαρουσιάσει επισήμως ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τώρα τον παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα.
Είναι ο ίδιος χάρτης που είχε δημοσιευθεί στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου 2012. Τότε, μάλιστα, κύκλοι της Άγκυρας τον είχαν κυκλοφορήσει διεθνώς, ενώ είχε σταλεί με κάθε επισημότητα και στα Ηνωμένα Έθνη, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να νομιμοποιηθούν οι παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις.
Η εκτίμηση, πάντως, που υπάρχει σε διπλωματικούς κύκλους τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Λευκωσία, είναι ότι η ώρα της κρίσης --όποια και αν είναι αυτή ή όπως και αν εξελιχθεί-- πλησιάζει. Αύγουστος; Σεπτέμβρης; Ποιος ξέρει πότε. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες που παρακολουθούν στενά την Τουρκία, ο πιθανότερος μήνας για την εκδήλωση της τουρκικής πρόκλησης με προσπάθεια πραγματοποίησης σεισμικών ερευνών είναι ο Οκτώβριος, ώστε να έχει περάσει η τουριστική περίοδος χωρίς παρατράγουδα.
Όποιος, όμως, και αν είναι ο χρόνος, ένα είναι σίγουρο: Αν η πρόθεσή της Άγκυρας να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (όπως ορίζεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής), θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία ελληνοτουρκική κρίση. Και μάλιστα με μία κλιμάκωση, η οποία είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε εμπλοκή ναυτικών μονάδων.
Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει ήδη επιχειρήσει να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή του Καστελλόριζου. Τότε η Αθήνα είχε στείλει τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς", η οποία και είχε καταστήσει σαφές στο τουρκικό σεισμογραφικό ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Φρόντισε, μάλιστα, να εμποδίσει τις παράνομες σεισμικές έρευνες.

Από το Καστελλόριζο στη Συρία

Όπως είναι φυσικό, στην Αθήνα αξιολογούν με προσοχή τις πληροφορίες για τις κινήσεις της Άγκυρας, ενώ πραγματοποιήθηκε και ενδελεχής σχετική συζήτηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λευκωσία. Σχέδια που προβλέπουν την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ήδη καταρτιστεί, με το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκεται σε βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να μην μείνει στην απέξω στα ενεργειακά, αλλά ούτε και να εγκλωβιστεί σε άτυπη γεωπολιτική περιθωριοποίηση σε μια περιοχή υψηλής αξίας για τα τουρκικά συμφέροντα. Φροντίζει, λοιπόν, να δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών κρατών και βέβαια σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Και αυτό, μάλιστα, τη στιγμή που πραγματοποιούνται προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Την ήδη αρκετά τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται να περιπλέξει και η προχθεσινή δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του θα εισβάλει στρατιωτικά στα ανατολικά του Ευφράτη, με σκοπό να καταλύσει το πρόπλασμα κράτους που έχουν δημιουργήσει εκεί οι Κούρδοι της Συρίας. Πρόκειται για μία περιοχή, στην οποία οι Αμερικάνοι και οι Γάλλοι εμπλέκονται άμεσα, αφού διατηρούν εκεί στρατιωτικές δυνάμεις.
Στην παρούσα φάση, λοιπόν, το βασικό ερώτημα είναι αν ο Τούρκος πρόεδρος μπλοφάρει. Σε περίπτωση που υλοποιήσει τις εξαγγελίες του για την Συρία, εκ των πραγμάτων θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ουάσιγκτον και το Παρίσι, εκτός κι αν οι δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις επιλέξουν να αυτοεξευτελιστούν. Είναι προφανές πως μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες εξελίξεις, ειδικά σε μία περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί.

Ο πέλεκυς των κυρώσεων

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση της αγοράς των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία έχει φέρει τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας στα όρια της ρήξης και μόνο ο πρόεδρος Τραμπ αντιστέκεται στην επιβολή κυρώσεων. Σε σχέση με αυτό το θέμα που συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι σχεδιαζόμενες αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 δεν συνάδουν με το πνεύμα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Στο πλευρό της Τουρκίας έσπευσε να σταθεί και η ρωσική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets. Σε εκτενές άρθρο πραγματοποιεί μία ιστορική αναδρομή από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την εισβολή στην Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζει δικαιολογημένη! Καταλήγει, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία έχει αδικηθεί από τη Δύση σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες έχουν την εύνοιά της»!
Κατά τα άλλα αξίζει να θυμίσουμε ότι σε δύο ημέρες από σήμερα, το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φιλοξενεί την πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η αμερικανική πλευρά.

slpress.gr