Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019

Όλοι σπεύδουν να “παίξουν μπάλα” στη Βόρεια Μακεδονία εκτός από την Ελλάδα

Στα Σκόπια, η κυβέρνηση Ζάεφ εκπλήρωσε μία από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών τοποθετώντας πινακίδες στα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου του Β΄ και της μητέρας του Αλέξανδρου, Ολυμπιάδας. Το κείμενο στο άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου γράφει:
«Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Η δεύτερη είδηση που θα πρέπει να μας προβληματίσει έρχεται από τη Βουλγαρία. Γράφει το ibna :
“Το 2019, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από ένα εκατομμύριο λέβα (περίπου 500.000 ευρώ) για 11 έργα αναπτυξιακής βοήθειας σε όλη τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva.
Η Zaharieva μίλησε στη Στρώμνιτσα στα εγκαίνια ενός πολυλειτουργικού κοινωνικού κέντρου στο δήμο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση με αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 270.000 λέβα.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Στρώμνιτσας Kosta Janevski και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Andrej Zhernovski.”

Η Τουρκία είναι επίσης γνωστό ότι προσπαθεί με το “καλό” αλλά και το “άγριο” να κρατήσει την επαφή που ανενόχλητα είχε με τις κυβερνήσεις των Σκοπίων επί 27 έτη.
Η Ελλάδα τι ακριβώς κάνει; Ξέρει τι θέλει;
Δύο επιλογές υπάρχουν: ή αποφασίζουμε ότι δεν την θέλουμε και κάνουμε κάτι για να την καταργήσουμε ή προσπαθούμε να την εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο τρόπο! Ο “τρίτος δρόμος” με τον οποίο φαίνεται να “φλερτάρει” η κυβέρνηση θα ΄ναι καταστροφικός. Γιατί;
Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να μπει στη διαδικασία κατάργησης της συμφωνίας. Ο κ.Μηττσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα τη σεβαστεί προσθέτοντας ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μειώσει τις αρντητικές της συνέπειες. Αν το εννοεί αυτό ,τότε θα πρέπει άμεσα η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί ότι ευκαιρία της δίνει αυτή η συμφωνία. Μία απ΄ αυτές είναι η αμυντική συμφωνία που έχει υπογραφεί. Προχωρά; Την “τρέχουμε”; Και κυρίως έχουμε κάνει κάτι για να μπορέσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία να αναλάβει τον πρώτο ρόλο στη γειτονική χώρα; Πολύ φοβόμαστε ότι μόνο οι γείτονες μέχρι στιγμής κερδίζουν και γι΄ αυτό φταίμε μόνο εμείς.
Η Βόρεια Μακεδονία έχει ασφαλή εναέριο χώρο χάρη στην ελληνική ΠΑ, θα έχει ότι εκπαίδευση χρειαστεί για τις ΕΔ κι εμείς προς το παρόν δεν φαίνεται να επιδιώκουμε να κερδίσουμε τίποτα!
Προεκλογικά η επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας αναβλήθηκε…Λόγω εκλογών είπαν! Λάθος. Οι εκλογές έγιναν , νέα κυβέρνηση προέκυψε και τη θέση της για τη συμφωνία των Πρεσπών την προαναφέραμε. Συνεπώς το ερώτημα είναι αν η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει σκοπό να κερδίσει η χώρα από την αμυντική συμφωνία που έχουμε υπογράψει ή όχι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει στενή και διαρκής επαφή του ΥΕΘΑ με την ομόλογό του και όπως λένε οι άνθρωποι της αμυντικής βιομηχανίας, θα ΄πρεπε ήδη να ΄χει προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον δυναμική παρουσία των ελληνικών εταιρειών ακόμη και με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη Βόρεια Μακεδονία. Απ΄ όσο ξέρουμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση φλερτάρει όπως προαναφέραμε με τον καταστροφικό “τρίτο δρόμο”. Δηλαδή με το να λέει άλλα έξω και άλλα να αφήνει να εννοηθούν στο εσωτερικό. “Δεν μπορούμε να την καταργήσουμε, αλλά θα μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες”, που σε απλή μετάφραση σημαίνει “άστη να υπάρχει και βλέπουμε…’
Μόνο που μ΄ αυτή τη λογική θα βρεθούμε για μία ακόμη φορά να βλέπουμε τα …τρένα να περνούν στα Βαλκάνια! Σε μια περιοχή που εκ των πραγμάτων θα ΄πρεπε να ΄χουμε πρωταγωνιστικό ρόλο προτιμούμε τον ρόλο του σιωπηλού και μονίμως χαμένου κομπάρσου.