Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019

Δύο γραμμές για το "Ορούτς Ρέις" - Έρευνες στο Καστελλόριζο ή νότια της Κύπρου

Δύο γραμμές για το Κώστας Βενιζέλος
Σε νέα, αναμενόμενη, κίνηση προχώρησε η Τουρκία. Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της, το "Ορούτς Ρέις" απέπλευσε χθες το μεσημέρι από την Κωνσταντινούπολη με δηλωμένο προορισμό το λιμάνι της Ισαυρίας, που γεωγραφικώς βρίσκεται στα νότια παράλια της Τουρκίας. Το σκάφος συνοδεύεται από τρία βοηθητικά σκάφη και όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές ενδέχεται να παραμείνει στο λιμάνι της Ισαυρίας μέχρι νεωτέρας.
Για τα επόμενα βήματα ως προς την πορεία του σκάφους, υπάρχουν δυο σενάρια, τα οποία αξιολογούνται στην Άγκυρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει διαβιβάσει την άποψη προς το νεοσουλτάνο της Άγκυρας, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα και ως εκ τούτου αντί να σταλεί το ερευνητικό σκάφος στην περιοχή του Καστελλόριζου, να μεταβεί νοτίως της Κύπρου, όπου και θα είναι ανενόχλητο.
Το υπουργείο Άμυνας και το στρατιωτικό κατεστημένο από την άλλη θεωρεί πως έχει φθάσει η ώρα να υπάρξει μια αναβαθμισμένη κίνηση αμφισβήτησης της θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδος με την έναρξη σεισμικών ερευνών. Μια τέτοια ενέργεια θα δοκιμάσει και την αντίδραση της Ελλάδος. Εκτιμάται πως η Αθήνα σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει σε εισβολή της Τουρκίας στην ελληνική θάλασσα.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προ οκταμήνου περίπου, όταν η Άγκυρα είχε στείλει το ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός" να εισβάλει στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος δυτικά της Κύπρου, αυτό είχε αποκοπεί από ελληνική φρεγάτα. Την ίδια ώρα, τα δυο τουρκικά γεωτρύπανα, ο "Πορθητής" και το "Γιαβούζ", παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτελώντας εργασίες, παρά τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δικές της πλατφόρμες

Εξάλλου, στην εφημερίδα "Χουριέτ" ο αρθρογράφος Γιουσούφ Κανλί, που ειρήσθω εν παρόδω είναι Τουρκοκύπριος και ζει μόνιμα στην Τουρκία, έγραψε το εξής: κατά τις πρόσφατες επαφές των Οζερσάι-Τατάρ με Ερντογάν στην Άγκυρα υπήρξε και ένα ζήτημα που έδειξε όχι μόνο μια αλλαγή τακτικής, αλλά και καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να μην επιτρέψουν σε κανέναν την αμφισβήτηση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία ακολουθούσε μια διπλωματία κανονιοφόρων. Απειλούσε με χρήση βίας για όλες τις δραστηριότητες σχετικά με υδρογονάνθρακες στην Κύπρο σε περιοχές που είτε θεωρούνται από την Τουρκία δικές της είτε ΑΟΖ του ψευδοκράτους. Όλα αυτά ως μέρος των δικαιωμάτων της βάσει των ρυθμίσεων του 1960 που δημιούργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία με μια φόρμουλα 7/3 μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων.
Ο Γιουσούφ Κανλί, ο οποίος πρόσφατα έγραψε άρθρο για τα διαδραματιζόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου τα εξής: «Τώρα, η Άγκυρα και το ψευδοκράτος αποφάσισαν να μην καταφύγουν στη χρήση βίας, αλλά να υπερασπιστούν σθεναρά τις τουρκικές γεωτρήσεις ή τις έρευνες, ξεκαθαρίζοντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την διεθνή κοινότητα ότι αν κάποιος εγκαταστήσει μια εξέδρα σε αμφισβητούμενα ύδατα, στα οποία χορηγήθηκαν άδειες ερευνών από το ψευδοκράτος, τότε  θα μπορούσε να τοποθετηθεί παράλληλα μια (τουρκική) εξέδρα σε κοντινή απόσταση και σύντομα μπορεί να βρεθούμε να χαιρετούμε ο ένας τον  άλλο από τις χωριστές μας πλατφόρμες εξόρυξης».
Είναι σαφές πως στην Άγκυρα οι σχεδιασμοί προχωρούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Το ίδιο βέβαια και οι σχεδιασμοί της Λευκωσίας ως προς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναμένεται το Σάββατο στην Κύπρο η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για επαφές. Τι θα καταφέρει με την Τουρκία να συνεχίζει τον ίδιο αμανέ στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

slpress.gr