Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019

Ο Ερντογάν αναζητά αντίβαρο για την ήττα στη Συρία
Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν κάλλιστα μπορεί να φέρει τον τίτλο χορεύοντας με τους λύκους.
Σε πρόσφατη ομιλία του υπαινίχθηκε ότι θα βάλει την υπογραφή του σε μια νέα νίκη σαν αυτή της Κύπρου εντός του Αυγούστου.  Ονειρεύτηκε μια νέα κατάκτηση , μια νέα κατοχή χωρίς να προσδιορίσει τον γεωγραφικό χώρο της.

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δείχνουν ότι εξαιρείται τη στιγμή αυτή η περιοχή της Συρίας, στην οποία επιθυμεί να επεκταθεί η Τουρκία.  Η ανακατάληψη της επαρχίας Χαν Σεϊχούν από τις δυνάμεις του συριακού  στρατού σήμαναν συναγερμό στην τουρκική πρωτεύουσα.  Ο σουλτάνος μετά από αρκετές προσπάθειες κατάφερε να βρει τον Ρώσο Πρόεδρο και να συναντηθεί μαζί του στη Μόσχα.
Στόχος της Άγκυρας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και σε βάθος 35-40 χλμ. Οι ΗΠΑ δέχονται μια ζώνη ασφαλείας μόνο για 100 χλμ και σε βάθος 10-15χλμ.
Ο Πούτιν εκμεταλλευόμενος την επίσκεψη ξενάγησε τον Ερντογάν στην Αεροπορική-Διαστημική Έκθεση , όπου ο σουλτάνος επεξεργάστηκε το υπερσύγχρονο αεροσκάφος SU-57.  Παρά τα χαμόγελα , τις φιλοφρονήσεις  και τα ανατολίτικα παζάρια δεν κατάφερε να πείσει τον Πούτιν να σταματήσει την υποστήριξη του συριακού στρατού που προελαύνει και πλήττει τους στόχους των τρομοκρατών στην περιοχή του Ιντλίμπ. Η Ρωσία, εξάλλου, δεν έπαυσε ποτέ να δηλώνει την επιθυμία της να ενταχθούν όλες οι περιοχές της Συρίας υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος.
Η απαγόρευση πτήσεων μετά τον 33ο Παράλληλο  στο τέλος του Πολέμου του Κόλπου  βοήθησε στην ίδρυση κουρδικού κρατιδίου στο Β.Ιράκ. Ενδεχομένως η ζώνη ασφαλείας στα σύνορα Συρίας –Τουρκίας να εξασφαλίσει την ίδρυση νέου κουρδικού κρατιδίου.  Αυτός είναι και ο εφιάλτης της Άγκυρας.
Ο ταξίαρχος Ερντάλ Σενέρ που αποστρατεύτηκε την 1η Αυγούστου και μετείχε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις  Κλάδου Ελαίας και Ασπίδα του Ευφράτη σε συνέντευξη του στον συνεργάτη της εφημερίδας Τζουμχουριέτ  Αλή Ατσάρ δήλωσε: “Οι ΗΠΑ με την πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία έστειλε ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι “είμαι κι εγώ εδώ”. Η Τουρκία δεν έχει αρμοδιότητα να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Θα προσποιηθούν ότι εργάζονται και κάνουν κάτι ιδρύοντας ένα κοινό Στρατηγείο. Η συμφωνία έγινε προς όφελος των ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει μια περίοδος περιμένετε και θα δείτε.  Μιλάνε για κοινές επιχειρήσεις και περιπολίες. Έκανα περιπολίες μαζί με Αμερικανούς στα δυτικά του Ευφράτη.  Δεν εισήλθαμε ούτε μια μέρα στο Μενμπίτς που βρίσκεται στα χέρια του PKK/PYD. Ήταν περιπολίες στην αγορά για να τις βλέπουν οι φίλοι. Τώρα μιλούν για βάθος 30-40χλμ. Απόλυτη φαντασίωση. Η Ρωσία κέρδισε πολλά στη Συρία. Απέκτησε αεροπορική και ναυτική βάση. Έτσι κατέβηκε στις ζεστές θάλασσες που ονειρευόταν χρόνια.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την πολιτική κι στρατιωτική ήττα του Ερντογάν στη Συρία.  Δεν κατάφερε να ανατρέψει τον Άσαντ παρά τα μεγάλα λόγια που έλεγε “σε μια εβδομάδα θα προσευχηθούμε στο τέμενος της Δαμασκού”.  Οι ισλαμιστικές-τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστήριξε απέτυχαν παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα.
Το κουρδικό κρατίδιο της Συρίας σταδιακά διαμορφώνεται υπό την προστασία της Ρωσίας και της Αμερικής.
Στην αρχή της θητείας του ο Ερντογάν θέλησε να λύσει το μεγάλο πρόβλημα των Κούρδων με ειρηνικό τρόπο, με ανάπτυξη των περιοχών που διαμένουν κατά πλειοψηφία οι Κούρδοι και γενικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε αντίθεση με τους Κεμαλιστές που προτιμούσαν τη λύση των όπλων από το 1930 , όταν έστελναν τα πρώτα πολεμικά αεροσκάφη τους να βομβαρδίσουν τα κουρδικά χωριά.  Στις επιδρομές μετείχε και η πρώτη γυναίκα πιλότος η Σμαπιχά Γκιοκτσέ, θετή κόρη του Κεμάλ. Αργότερα άλλαξε γνώμη και ακολούθησε την πολιτική των Κεμαλιστών.
Η εξωτερική και εσωτερική πολιτική που ακολούθησε ο Ερντογάν ήταν η πλήρης εφαρμογή των επιταγών των Ισλαμιστών που κατηγορούσαν πάντα την Τουρκία   για νωθρότητα, απομάκρυνση από τον Ισλαμικό κόσμο και προσκόλληση στη Δύση. Στα πλαίσια αυτά εγκαινίασε 3292 τζαμιά σε πέντε χρόνια και ενίσχυσε με πακτωλούς εκατομμυρίων την Διεύθυνση Θρησκευτικών υποθέσεων μετατρέποντας την κοσμική Τουρκία σε χώρα της Μέσης Ανατολής.
Ο σουλτάνος υπέθεσε ότι θα καταφέρει να ελίσσεται όπως θέλει αγοράζοντας S-400 από τη Ρωσία, αναθέτοντας σε ομίλους ρωσικών συμφερόντων την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, αγοράζοντας F-35 και Patriot από την Αμερική και  επιβατικά αεροσκάφη από τη Γαλλία για τις ανάγκες της ΤΗΥ.
Αν προσθέσουμε στην μεγάλη ήττα της Συρίας και τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα,  αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν χρειάζεται τη στιγμή αυτή μια νίκη . Πρέπει οπωσδήποτε να εξάγει στο εξωτερικό την ίδρυση νέων κομμάτων αντιπολίτευσης και την οικονομική κρίση.
Δυο πιθανές περιοχές στις οποίες μπορεί να στραφεί είναι το όρος Καντίλ, όπου βρίσκεται το στρατηγείο του ΡΚΚ και η Αμμόχωστος στην Κύπρο.
Τα ερευνητικά σκάφη θα κόβουν βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο για την διατήρηση του γοήτρου του σουλτάνου, χωρίς να κάνουν το παραμικρό. Το μόνο που μπορεί και πιθανότατα θα κάνει είναι το άνοιγμα της Αμμοχώστου, το οποίο ασφαλώς επιθυμούν και μεγάλοι οικονομικοί κολοσσοί.