Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ/ΦΙΛΟΙ ΡΩΤΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ/F35..ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ 2-3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ/ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΒΑΣΕΙ ΞΕΝΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΩ.

ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ F35  ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ORLAND

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

. Ρωτάνε αν η Τουρκία έχει παραγγείλει 30 F-35 με οψιόν άλλα 65.

1)Όχι. Αυτό το έκανε το Ισραήλ (αγορασε καμμιά τριανταριά με οψιόν άλλα 50). Όμως το Ισραήλ δεν είναι χώρα του προγράμματος, αλλά εξωτερικός πελάτης.

2)Κάθε χώρα του προγράμματος έχει δεσμευτεί (έχει κάνει commitment) για έναν αριθμό αεροσκαφών. Αυτά όμως δεν μπορούν να φορτωθούν στον προϋπολογισμό ενός μόνο έτους (λόγω κόστους αλλά και λόγω της καθυστέρησης της υλοποίησης του προγράμματος). Έτσι λοιπόν, εκτός από την έννοια του commitment έχουμε και την έννοια του procurement, που είναι ο αριθμός των αεροσκαφών που έχουν καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς του τρέχοντος και παρελθόντων ετών.

3)Η Τουρκία είχε λοιπόν δεσμευτεί για 100 και ήταν η τέταρτη από τις οκτώ χώρες του προγράμματος στη βάση του μεγέθους της παραγγελίας. Σύμφωνα με το FlightGlobal, οι πωλήσεις του F-35 στην Ευρώπη είναι λίγο κάτω από 500 αεροσκάφη. Η εκδίωξη της Τουρκίας σημαίνει ότι η LM χάνει το 20% των παραγγελιών της. Περαιτέρω, αναμένονται κι άλλες μειώσεις παραγγελιών από τη Βρετανία, αλλά και από την Ιταλία, όπου ο Σαλβίνι αντιμάχεται το πρόγραμμα. Άσχημα λοιπόν τα νέα για την κατασκευάστρια.

4)Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι είχαν προκύψει κι άλλα επεισόδια σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας το 2011, όπως δήλωσε πρόσφατα σε εκδήλωση ο Τούρκος στρατηγός εα Σαϋγκούν. Η Τουρκία τότε σκέπτονταν να αποχωρήσει, με δική της πρωτοβουλία, από το πρόγραμμα. Στην πρώτη περίπτωση αφορμή ήταν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικού, περιλαμβανομένων και ανταλλακτικών αεροσκκαφών F-16, μετά τη σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ (το επεισόδιο του Μάβι Μάρμαρα). Η δεύτερη είχε να κάνει με το αίτημα της Τουρκίας για πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του αεροσκάφους.