Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

TI ΔΗΛΩΣΑ ΣΤΟ SPUTNIKNEWS ΑΝΑΦΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ/21-22 /8/2019


Την άποψη ότι υπάρχει μια σύγκρουση συμφερόντων ΗΠΑ- ΕΕ, εκφράζει στο Sputnik ο Διεθνολόγος - στρατηγικός αναλυτής Θανάσης Δρούγος.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι μια σύγκρουση συμφερόντων επί των κυρώσεων. Αλλιώς αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και διαφορετικά η Ευρώπη τις κυρώσεις. Οι μεν εστιάζουν απέναντι στο Ιράν και οι δε στις κυρώσεις απέναντι στη Συρία. Οι Αμερικανοί το εμπλέκουν στην απόφαση Τραμπ της 8ης Απριλίου του 2019 που καθιστούν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, τρομοκρατική οργάνωση. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Οι Βρετανοί πονηρά έδιωξαν το ζήτημα από τα χέρια τους, αν και η νέα κυβέρνηση είναι φιλοαμερικανική», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Ανησυχητική είναι και η ανακοίνωση Πομπέο που δεν αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα και στην Καλαμάτα αν τυχόν ελλιμενιστεί το πλοίο εδώ. Αν πιάσει δηλαδή Ιταλία Λιβύη ή Κύπρο πάλι θα αποτελέσει πρόβλημα για τους Αμερικανούς. Είναι λεπτεπίλεπτοι οι διπλωματικοί χειρισμοί που πρέπει να ακολουθηθούν. Είδα νωρίτερα ότι το πλοίο είναι πάνω από το τη Αλγερία, 4-6 μέρες πριν φτάσει στη χώρα μας», προσθέτει ο Θ. Δρούγος.
Την ίδια στιγμή, εκφράζει την ανησυχία του για μια σειρά εξελίξεων με αφορμή το δεξαμενόπλοιο.
«Επειδή παρακολουθώ πολύ τον Κόλπο των πετρελαίων, τις ισραηλινές επιθέσεις και ότι ο Νετανιάχου, καθώς πλησιάζουν και οι εκλογές, το παίζει ακόμα πιο σκληρός, βλέπω μια ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση με κοινό παρονομαστή τη Μέση Ανατολή. Η ανησυχία μου είναι μήπως ενταθεί η κατάσταση, αν πραγματοποιήσουν καταδρομική επιδρομή κατά του πλοίου, οι ΗΠΑ. Τότε, προφανώς, τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Είναι γρίφος και προς τα πού οδηγείται το πλοίο. Οπότε, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι. Όλα είναι στο τραπέζι.

Το Ιράν με τη σειρά του μπορεί να πλήξει αμερικανικά συμφέροντα είτε στο Λίβανο ή στη Σαουδική Αραβία», επισημαίνει ο κ. Δρούγος.

Μπορεί να πλήξει ελληνικά συμφέροντα το Ιράν, αν υποκύψουν οι Έλληνες στις αμερικανικές πιέσεις;

«Υπάρχουν πλοία ελληνικών συμφερόντων που μπορούν να πληγούν στον Περσικό Κόλπο, αν το Ιράν το αποφάσιζε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει, γιατί και η διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας μέσω του Ιρανού Πρέσβη, μόνο θετικά μηνύματα στέλνει για τη συνεργασία των δύο χωρών. Το Ιράν, άλλωστε, έχει μεγαλύτερα προβλήματα με άλλη κράτη του Κόλπου, στα οποία θα μπορούσε να επιτεθεί», αναφέρει ο Θ. Δρούγος.