Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019

ΥΠΕΘΑ: Φιλοδοξεί να “συντονίζει” τα Επιτελεία από 500 χλμ. απόσταση ο “κύριος Γενικός”Πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα μπλογκ που ασχολείται με τα θέματα της άμυνας, την ενδιαφέρουσα είδηση ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Οικονόμου, ετοιμάζει γραφείο στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη. Κατά το δημοσίευμα πάντα, ως αιτιολογία που δόθηκε αρμοδίως, προφανώς στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, είναι η επιθυμία του κυρίου Οικονόμου, να φέρει την… αποκέντρωση στο ΥΠΕΘΑ. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ήμασταν απόλυτα βέβαιοι για το πως θα έπρεπε να αντιδράσουμε διαβάζοντας την εξέλιξη, να γελάσουμε ή να κλάψουμε;

Με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και μετά την επιλογή της νέας πολιτικής ηγεσίας ακολούθησε και η επιλογή Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο για δεύτερη φορά στην ιστορία του, συμπτωματικά το ίδιο πρόσωπο και αυτή την φορά αλλά τώρα με αυξημένες αρμοδιότητες καθ΄ όσον δεν θα ασχολείται μόνο με το πολιτικό προσωπικό αλλά θα συντονίζει και τις Γενικές Διευθύνσεις (μέχρι ίσως κάποιος να μπορούσε να πει «καλά») και τα τρία Γενικά Επιτελεία.
Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι αρμοδιότητες συντονισμού υπερβαίνουν αυτές του ΥΦΕΘΑ ο οποίος έχει πολύ συγκεκριμένους τομείς. Αυτό βεβαίως δικαιολογεί καλύτερα την επιθυμία του να επιδίδει ξίφη στους αποφοιτούντες των ΑΣΕΙ όπως του άρεσε να κάνει στην προηγούμενη θητεία του και να υπάρχουν και σήμερα πλήθος αναρτήσεων στρατιωτικών στο πνεύμα «εγώ γιατί δεν πήρα ξίφος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μου το έδωσε ο επικεφαλής του Πολιτικού Προσωπικού!».
Δεν στεκόμαστε στην ουσία των αναφερομένων, καθώς πέραν της ενασχόλησης με το πολιτικό προσωπικό, τα υπόλοιπα προκαλούν μάλλον θυμηδία. Προφανώς, κρίθηκε ότι χωρίς την παρουσία γενικού γραμματέα και μάλιστα όχι απαραίτητα κάποιου σχετικού με τα στρατιωτικά, τα Επιτελεία δεν θα μπορούσαν… να συντονιστούν! Τι να σου κάνει ένας Α/ΓΕΕΘΑ με σαράντα χρόνια υπηρεσίας όλα κι όλα στις ΕΔ; Όποιος είχε τη φαεινή ιδέα, να γνωρίζει ότι μάλλον εκνευρισμό πέτυχε να δημιουργήσει, παρακωλύοντας το έργο των Επιτελείων. Προφανώς καλείται πλέον να σιωπήσει για λόγους… εθνικού συμφέροντος.
Τέλος πάντων, αυτό αποφάσισαν, αυτός είναι ο γενικός γραμματέας και ευχόμαστε να τα πάει καλά με την αποστολή του. Δεν πρόκειται να κάτσουμε να ασχοληθούμε, προς το παρόν, με τα σχόλια που ακούγονται ήδη στα Επιτελεία και αφορούν από το ύφος άσκησης της εξουσίας, μέχρι αυτή καθαυτή την ανάγκη παρεμβολής του ρόλου του. Αντικείμενο του σημερινού μας σχολίου, είναι το ότι ο κύριος Οικονόμου, έκρινε αναγκαίο να δημιουργήσει γραφείο στη Θεσσαλονίκη.
“ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ” ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ…
Το πως θα συντονίζει τα Επιτελεία από 500 χιλιόμετρα απόσταση επίσης δεν θα μας απασχολήσει, καθότι εκτιμάται πως οι τελώντες υπό συντονισμό, μάλλον δε θα στενοχωριούνται κιόλας, εάν απουσιάζει. Αρκεί βέβαια να μη στοιβάζονται φάκελοι στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ, αναμένοντας μια ακόμα -άχρηστη εν προκειμένω- υπογραφή, ή ένα σχόλιο το οποίο προφανώς περιττεύει εάν έχει περάσει από υπουργό, υφυπουργό και την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, μια και είναι για «συντονισμό» άρα ο σχολιάζων έχει επιπλέον το πλεονέκτημα να μην έχει την ευθύνη λήψης απόφασης.
Οι «κακές γλώσσες» λοιπόν δίνουν και παίρνουν, ότι το πραγματικό κίνητρο του γενικού γραμματέα δεν είναι άλλο από το να βρίσκεται περισσότερες μέρες στο σπίτι και το γραφείο του, καθώς κατοικεί στη συμπρωτεύουσα, ενώ εκεί επικεντρώνει και την επαγγελματική του δραστηριότητα. Πάντα με βάση το βιογραφικό του.
Μένοντας στο βιογραφικό του Αντώνη Οικονόμου, μπορεί διαβάζοντάς το να “μυρίζει” πολύ Δημόσιο, στο οποίο ως γνωστόν δεν είναι εύκολο να σταδιοδρομήσει κανείς ως “εξωτερικός συνεργάτης” (σ.σ. όχι δημόσιος υπάλληλος δηλαδή), καθώς οι θέσεις αυτές δεν καταλαμβάνονται… μέσω ΑΣΕΠ.
Θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει πως προέκυψε η απαίτηση να δημιουργηθούν δύο έδρες για τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα. Η αιτιολογία ότι θέλει εκεί γραφείο, “επειδή έχει ως στόχο την καλύτερη και στενότερη επικοινωνία στελεχών των ΕΔ και φορέων πολιτικού προσωπικού, από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα”, ξεπερνούν την σκέψη ακόμη και των αφελών.
Εξίσου προβληματικός είναι ο ισχυρισμός, ότι όλη αυτή η φασαρία δεν θα έχει οικονομικές επιπτώσεις! Κατά την πρώτη του θητεία, είχαν συζητηθεί έντονα οι μεταβάσεις του από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής, σε εβδομαδιαία βάση. Όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει ότι το κόστος δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ αλλά τον ίδιο τον αξιωματούχο, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τα στοιχεία που το αποδεικνύουν.
Είναι όμως χαρακτηριστικό της ελληνικής νοοτροπίας το να θεωρούμε ότι το νέο γραφείο δεν θα έχει κόστος, επειδή “θα στελεχωθεί από στρατιωτικούς που ήδη υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη”, αλλά και διότι “θα δημιουργηθεί σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων”.
Καθόσον η έμφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι στο οικονομικό συμμάζεμα και λόγω της πολύ καλύτερης κατάρτισης στα οικονομικά από τα φτωχά δικά μας, καλείται το Μέγαρο Μαξίμου να αξιολογήσει τις απορίες μας και να πράξει τα δέοντα, συμβατά με τη νέα φιλοσοφία που -κατά δήλωση- θέλει να περάσει στη διοίκηση του κράτους.
Το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν βέβαια η αξιολόγηση αυτή να γίνει στο επίπεδο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, διότι αν πρέπει ένας πρωθυπουργός να ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα σε κάθε υπουργείο, μάλλον δεν θα πρέπει να κάνει τίποτε άλλο. Κυρίως όμως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δείχνει να έχει την προσωπικότητα να πει όχι εκεί που χρειάζεται, πάντα ακολουθώντας τους κανόνες της λογικής.
Εάν κρίνεται ότι όντως ο γενικός γραμματέας θα πρέπει να διατηρεί γραφείο και στη Θεσσαλονίκη, ακόμα δηλαδή κι αν κατοικεί στην Αθήνα, να γίνει η θυσία. Να το δημιουργήσουμε και να το υποστηρίξουμε. Όλα αυτά όμως είναι μετρήσιμα, ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι.
Άλλο είναι να επιχειρηματολογείς λέγοντας “ναι το γραφείο αυτό χρειάζεται και πρέπει να δημιουργηθεί” και άλλο να διατείνεσαι ότι “δεν θα έχει κόστος”. Ακόμα και το πρώτο επιχείρημα βέβαια, το όποιο όφελος από τη δημιουργία ενός τέτοιου γραφείου, θα πρέπει να “ζυγιστεί” απέναντι στο κόστος που αυτό συνεπάγεται, αλλά και τις προτεραιότητες που τίθενται στο ΥΠΕΘΑ, σε εποχές “ισχνών αγελάδων”.
Δεν μπορεί από τη μία να συζητάμε για την ανάγκη να προχωρήσει επιθετικά η εγκατάλειψη εκατοντάδων στρατοπέδων για την εξοικονόμηση κονδυλίων κι από την άλλη να σπεύδουμε να ακολουθούμε το παράδειγμα του “Γραφείου Πρωθυπουργού” στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την περίπτωση να δεχθούμε -όχι αβασάνιστα βέβαια…- ότι υπάρχει κι ένας συμβολισμός πίσω από τη δημιουργία του, διότι για λόγους ουσίας καλύτερα να μη συζητήσουμε. Στην περίπτωση του γ.γ. του ΥΠΕΘΑ;
Δεν είναι κόστος η αύξηση του προσωπικού που θα ασχολείται υποστηρίζοντας σε δυο πόλεις τον γενικό γραμματέα; Δεν θα τους χρησιμοποιούσε η υπηρεσία κάπου αλλού; Στο συνολικό του νέου γραφείου, αν τελικά δημιουργηθεί, δεν θα πρέπει να αθροίσει κανείς τις εργατοώρες που θα καταναλώνει το προσωπικό που θα το στελεχώνει;
Δεν είναι κόστος το “πάνω-κάτω”, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 3-4 φορές τον μήνα; Αν υπάρχει γραφείο στη Θεσσαλονίκη, τότε λογίζεται ως υπηρεσιακή η κίνηση και καλύπτεται από το υπουργείο. Αν όχι, πρέπει να καλυφθεί από την τσέπη του… ταξιδιώτη. Υπάρχουν βέβαια και τα δρομολόγια των μεταφορικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά αυτά είναι κουραστικά, με δύσκολη πρόσβαση στην Ελευσίνα και όχι επιπέδου ενός κρατικού αξιωματούχου, ενός Γ.Γ!
Σε αυτά βέβαια ας παραλείψουμε την απαίτηση χρήσης άλλου υπηρεσιακού αυτοκινήτου και απασχόλησης οδηγών. Ας μην το κουράζουμε άλλο. Μετά από όλα αυτά τα σχόλια, δικαιολογείται αυτό το θριαμβευτικό “Σημαντική Πρωτοβουλία” -μετά θαυμαστικού ασφαλώς- με το οποίο καταλήγει το δημοσίευμα;
Θα παρακολουθήσουμε ασφαλώς την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς και της ανάπτυξης του ελληνικού λεξιλογίου μετά το λήμμα τηλεϊατρική, τηλεχειρισμός κλπ ήρθε η ώρα να ενσωματωθεί και το «τηλεγραμματέας»… και μάλιστα γενικός βεβαίως-βεβαίως.


 https://www.defence-point.gr/news/