Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019

Η «γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο

erdogan

Το μισό Αιγαίο Πέλαγος καθώς και τη θαλάσσια περιοχή ως και την ανατολική Κρήτη περιλαμβάνει η θεωρία της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας» που συντηρεί και προβάλλει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Σε φωτογραφία που δημοσίευσε η τουρκική προεδρία στην ιστοσελίδα της, από τις χθεσινές εκδηλώσεις εορτασμού για την τουρκική νίκη στην Μικρασιατική Εκστρατεία, εμφανίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, και στο φόντο ένας χάρτης που αναγράφει «Γαλάζια Πατρίδα έκταση 462.000 χιλιομέτρων».

Στον χάρτη αυτό παρουσιάζονται το μισό Αιγαίο ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας και συγκεκριμένα οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τα Δωδεκάνησα μέχρι και ανατολικά της Κρήτης.
Στο παρελθόν τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Tούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ έχουν αναφέρει αναφέρει πως η «γαλάζια πατρίδα της Τουρκίας» εκτείνεται σε 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ποτέ όμως δεν είχε εμφανιστεί επίσημα χάρτης για τις περιοχές όπου η θεωρία της Άγκυρας εντάσσει σε αυτήν.
liberal.gr