Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019

"Απόβαση" πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά νησιά του χρηματοδότη του Τραμπ

Καταβάλλοντας το ποσό των 178,6 εκατ. ευρώ, ο αμερικανικός κολοσσός Blackstone Real Estate Partners Europe (Blackstone) ενέταξε στην αυτοκρατορία του άλλα πέντε μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα. Πρόκειται συνολικά για 1.464 δωμάτια. Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Blackstone είναι ο παλιός φίλος, σύμβουλος και χρηματοδότης του Ντόναλντ Τραμπ κ. Stephen Schwarzman. Πρόκειται για τον 117ο πλουσιότερο δισεκατομμυριούχο στον κόσμο και πρόσωπο με πολύ μεγάλη πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον, χρηματίζοντας μάλιστα το 2017 σύμβουλος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο για ζητήματα αγοράς-επιχειρηματικότητας.
Η ανακοίνωση για την αγορά των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έγινε το πρωί της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου και αφορά τα ξενοδοχεία Corcyra Beach και Grand Hotel στην Κέρκυρα, τα Zante Beach και Plagos Beach στη Ζάκυνθο και το Creta Princess στην Κρήτη.
Ο μέχρι πρότινος κάτοχος των ξενοδοχείων ήταν η Louis Group, ένας εκ των κορυφαίων ξενοδοχειακών ομίλων στη Μεσόγειο. Η συμφωνία προβλέπει πως τα ξενοδοχεία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται η Louis Group υπό την διοίκηση της HIP, εταιρείας hospitality, ιδιοκτησίας κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Blackstone. Υπόψιν ότι η HIP είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στη Νότια Ευρώπη και με την εξαγορά αυτή επεκτείνει το δίκτυό της και στην Ελλάδα.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι περιοχές που επέλεξε η Blackstone να αγοράσει τόσες πολλές ξενοδοχειακές μονάδες με χιλιάδες κλίνες έχουν διπλή γεωγραφική σημασία. Πρώτον, είναι εξαιρετικά ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι είναι a priori θετικό για τις τοπικές κοινωνίες, για παράδειγμα ο μαζικός τουρισμός περισσότερο βλάπτει μια περιοχή παρά την ωφελεί.
Δεύτερον, η Κέρκυρα και η Κρήτη είναι περιοχές που σύντομα, μετά τις εξελίξεις που δρομολόγησε η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, θα αποτελέσουν πεδίο ερευνών υδρογονανθράκων. Φαίνεται λοιπόν, πως η μακρινή ενδεχομένως προοπτική να στηθούν πλατφόρμες να κυκλοφορούν ειδικά πλοιάρια στην περιοχή καθώς και οι γεωπολιτικές συνέπειες -υπάρχει πάντα η απειλητική Τουρκία- δεν επηρέασαν αρνητικά τις στρατηγικές επιλογές της εταιρείας του κ. Stephen A. Schwarzman.

slpress.gr