Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019

Οδικό χάρτη με επιδιαιτησία επιδιώκει η Άγκυρα

Τουρκικά σενάρια με φόντο τα ενεργειακά έχουν διαμορφωθεί και είναι αυτά που έχουν φρενάρει τις συζητήσεις της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Λευκωσία. Οι επόμενες κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας αφορούν όλα τα ενδεχόμενα, και να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στην περίπτωση αδιεξόδου.  
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν αποφασισμένα να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια και τις δυνατότητες για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό.
 
Ο τουρκικός οδικός χάρτης, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Ιανουάριο, καθορίζεται όπως συναφώς πληροφορούμαστε ως εξής:
 
Όλα στο τραπέζι προς συζήτηση: Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, συνομοσπονδία, δύο κράτη. Σε περίπτωση νέας διαδικασίας να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:
  • Έναρξη διαδικασίας με καθορισμό χρονοδιαγράμματος,
  • επιδιαιτησία από Ηνωμένα Έθνη σε όσα δεν υπάρχει συμφωνία (το θέλει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ;) και
  • χωριστά δημοψηφίσματα.
Στα καθορισμένα συμφωνημένα βήματα να περιλαμβάνεται και αναφορά για το καθεστώς της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε περίπτωση αποτυχίας.
 
Με λίγα λόγια να διασφαλιστεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία, το κατοχικό καθεστώς θα έχει «μέλλον» στη διεθνή κοινότητα. Η μεγάλη εικόνα για την Τουρκία είναι τα ενεργειακά. Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι προσωρινές, αλλά στόχο έχουν να εδραιωθεί η τουρκική παρουσία στην περιοχή.
 
Την ίδια ώρα προχωρά το σχέδιο για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Υπεύθυνος του… έργου έχει οριστεί από την Άγκυρα ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με επιχειρηματίες-επενδυτές.
 
Θέλει να γίνει υπερδύναμη
 
Πολύ ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά είναι, όπως πληροφορούμαστε, τα όσα ανέφεραν σε ομιλίες τους ενώπιον της 11ης Συνόδου Τούρκων Πρέσβεων (5-9 Αυγούστου), ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Επιβεβαιώνοντας τον μεγαλοϊδεατισμό του καθεστώς της Άγκυρας, αμφότεροι παρουσιάστηκαν ως προστάτες των απανταχού στον κόσμο μουσουλμάνων.
 
Περαιτέρω, με ύφος ηγετών υπερδύναμης υπέδειξαν πως η Τουρκία δεν ακολουθεί κανένα, αλλά την Τουρκία την ακολουθούν. Ξεκαθάρισαν με μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως τίποτε δεν θα γίνει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία. 
 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ»
  Κώστας Βενιζέλος