Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

Σενάρια πολέμου ΗΠΑ - Ιράν - CNN: Εντολή στο Πεντάγωνο να εξετάσει τρόπους αντίδρασης - Στοιχεία κατά της Τεχεράνης από τη Σαουδική Αραβία

Σενάρια πολέμου ΗΠΑ - Ιράν - CNN: Εντολή στο Πεντάγωνο να εξετάσει τρόπους αντίδρασης - Στοιχεία κατά της Τεχεράνης από τη Σαουδική Αραβία

Ο Λευκός Οίκος περιμένει πρώτα τις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας πριν αποφασίσει πώς θα αντιδράσει
Εντολή στο Πεντάγωνο να εξετάσει τρόπους αντίδρασης ως απάντηση στην επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αν και επισημαίνεται πως ο Λευκός Οίκος θα περιμένει πρώτα τις αντιδράσεις της Σαουδικής Αραβίας πριν αποφασίσει για το τι θα πράξει.
Όπως μεταδίδει το CNN, αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου διατάχθηκαν σε συνάντηση που είχαν χθες με τον πρόεδρο Trump να σχεδιάσουν ενδεχόμενη αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση που δέχθηκαν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος αναμένει να δει από τη Σαουδική Αραβία το πώς θα αντιδράσει, πριν αποφασίσει για τυχόν πολεμικές κινήσεις.
Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το CNN, το Πεντάγωνο διατάχθηκε να καταρτίσει ένα «σχέδιο αντίδρασης» κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λευκό Οίκο, αν και όπως αναφέρεται, δεν έγινε μία λεπτομερή παρουσίαση των διαθέσιμων αμυντικών επιλογών που υπάρχουν.
Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Mike Pompeo επισκέπτεται σήμερα τη Σαουδική Αραβία, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman προκειμένου όπως αναφέρεται «να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή».
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε καμία κίνηση, εάν δεν επιστρέψει στις ΗΠΑ ο Pompeo για να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις την ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Trump.
Ο πρόεδρος Trump, ο οποίος τηρεί μέχρι στιγμής μια ιδιαίτερη προσεκτική στάση, έχει διαμηνύσει πως το βάρος της απόφασης για το τι θα επακολουθήσει, εναπόκειται στη Σαουδική Αραβία και ότι ο ίδιος δεν βιάζεται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά "συνετή" αντίδραση από τον Trump, ο οποίος αν και έσπευσε άμεσα να υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσει, στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν, απόφαση που ενδεχομένως συνδέεται και με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον ερχόμενο χρόνο.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ αποδίδουν την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στο Ιράν, αναφέροντας πως η επίθεση έγινε από το νοτιοδυτικό Ιράν και ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι και drone ενώ σήμερα αναμένεται η Σαουδική Αραβία να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Στοιχεία εμπλοκής του Ιράν στην επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco παρουσιάζει η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία και πληροφορίες που θα δείχνουν εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco.
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να παράσχει πληροφορίες για τις επιθέσεις του Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, κατά τις οποίες υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις.
Παράλληλα αναφέρεται ότι ο Σαουδάραβας εκπρόσωπος θα δείξει και τα ιρανικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις.
Την ίδια άποψη περί εμπλοκής του Ιράν συμμερίζονται και οι ΗΠΑ, οι οποίες πιστεύουν ότι οι επιθέσεις έγιναν από το νοτιοδυτικό Ιράν και ότι σε αυτές χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι και drones.
Το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στην επίθεση.

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας - Στα 64,9 δολ. το brent με άνοδο 0,5%

Σταθεροποιείται η αγορά πετρελαίου μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι η Saudi Aramco θα αποκαταστήσει πλήρως την παραγωγή έως τα τέλη του μήνα.
Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται στις αποφάσεις της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου για το brent ενισχύεται 0,5% στα 64,9 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει άνοδο 0,24% στα 59,30 δολ. το βαρέλι.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα όποια προβλήματα στην παραγωγή της χώρας, μετά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Aramco, θα έχουν λυθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) της κορυφαίας πετρελαϊκής εταιρείας, Saudi Aramco θα ακολουθήσει κανονικά τον αρχικό προγραμματισμό, χωρίς, πάντως, να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία της πραγματοποίησής της.
Υπενθυμίζεται ότι με τις επιθέσεις τέθηκε εκτός παραγωγή ύψους 5,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, δηλαδή το 50% της παραγωγής της Σ. Αραβίας και περί του 5% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής.
Μετά τις αρχικές εκτιμήσεις για χάος στην αγορά ενέργειας, επικρατούν πιο ψύχραιμες φωνές.
«Εκτιμώ ότι η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα είναι βραχυπρόθεσμη, δεδομένης της ανησυχητικής εικόνας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία», σχολιάζει ο Akira Takei,  fund manager στην Asset Management One.
Ωστόσο, κρίσιμος θεωρείται ο γεωπολιτικός παράγοντας, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης στον Περσικό Κόλπο.


www.bankingnews.gr