Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί ο Μαρινάκης θέλει την Forthnet - Τι επιδιώκει με την προσφορά εξαγοράς

Γιατί ο Μαρινάκης θέλει την Forthnet - Τι επιδιώκει με την προσφορά εξαγοράς
Ο κ. Μαρινάκης με αυτή την κίνηση «βάζει πόδι» και στην αγορά κινητής τηλεφωνίας
Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσειςγια την εξαγορά της Forthnet, της οποίας τον έλεγχο έχουν οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες αθροιστικά ελέγχουν το 36% της εισηγμένης.Η προς συζήτηση συμφωνία εξαγοράς της Forthnet περιλαμβάνει «κούρεμα» των δανειακών της υποχρεώσεων και με ενδιαφέρον αναμένεται το ύψος.
Το προηγούμενο διάστημα οι πιστώτριες τράπεζες συζητούσαν με το επιχειρηματία Θοδωρή Κυριακού (ΑΝΤ1) και προηγουμένως με τις Vodafone και Wind.
Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ποσοστό 13,69%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 11,01%, η Alpha Bank ποσοστό 7,69% και η Attika Bank 3,81%.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν επίσης η Wind Ελλάς με ποσοστό 22,17%, ενώ η Vodafone εμφανίζεται να ελέγχει το 4,1%.
Μέτοχοι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας είναι, επίσης, το κράτος της Τυνησίας, μέσω της Tunisia Telecom, TT ML Limited και GO Plc., με ποσοστό 15,19%, ενώ η συμμετοχή της Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) ανέρχεται στο 15,19%.
Το υπόλοιπο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου βρίσκεται στα χέρια διαφόρων μετόχων, μεταξύ των οποίων και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και σε ελεύθερη διασπορά.
Ηγέτης στις τηλεπικοινωνίες, στην συνδρομητική τηλεόραση αλλά και στην κινητή τηλεφωνία, καθίσταται ο Β. Μαρινάκης, σε περίπτωση απόκτησης της Forthnet.
Ήδη η Nova, το συνδρομητικό κανάλι του Ομίλου έχει στις τάξεις της τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες που αποτελούν το λεγόμενο «Big 4», δηλαδή ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όπως και την ΑΕΛ, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Πανιώνιο και τον Βόλο.
Δηλαδή, τις μισές ομάδες από τις 14 της Super League 1.
Kαι δεν είναι μόνο αυτό.
Με την απόκτηση της Forthnet βάζει «πόδι» και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, ένα project που τρέχει στην παρούσα φάση σε συνεργασία με την Vodafone.
Η είσοδος της εταιρείας στην κινητή αναμένεται μέχρι το Μάρτιο του 2020 καθώς στην παρούσα φάση αναπτύσσει ένα νέο πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας και θα παρέχει πλέον και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με ανταγωνιστικά τιμολόγια προσφέροντας παράλληλα ακόμη περισσότερη οικονομία στο σύνολο των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Η πρόθεση της Forthnet είναι να απευθυνθεί καταρχάς στο ευρύ πελατολόγιο τους που καλύπτει το 16% της αγοράς (650.000 νοικοκυριά) και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.
Τέλος η απόκτηση της Forthnet καθιστά τον Β, Μαρινάκη ισχυρό παίκτη και στις τηλεπικοινωνίες καθώς η Forthnet αριθμεί 927 χιλιάδες συνδρομές λιανικής, εξυπηρετώντας 669 χιλιάδες μοναδικά νοικοκυριά, 550 χιλιάδες συνδρομητές broadband και 478 χιλιάδες συνδρομητές Pay TV λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr